WERKGROEP VERKEER

WERKWIJZE

De werkgroep heeft direct contact met projectleiders van de gemeente en de beheerders van de openbare ruimte. Bij grootschalige nieuwe- en onderhoudsprojecten wordt de werkgroep vroegtijdig geïnformeerd en denkt mee in oplossingen. Werkgroep Openbare Ruimte is samengesteld uit personen met kennis van civiel technische projecten en wordt bij projecten aangevuld met direct betrokken bewoners en geeft als stuurgroep advies aan de projectleider.

Werkgroepleden

Rob Tijsen (bestuurslid VDEB)
Ton van der Heide
Michel Jansz
Ronald Vierkant
Eveline Stam

Heeft u tips of ideeën voor de werkgroep? Neem dan gerust contact op met één van de werkgroepleden per mail info@dorpsbelangenegmondbinnen.nl.

NASLAG

Woensdag 9 oktober a.s. verkeersavond Egmond-Binnen

Directe aanleiding voor deze informatieavond is een brief die de VDEB heeft gestuurd aan de gemeente Heiloo. De gemeente vroeg ons voor de zomer of wij konden aangeven waar en waarom er ontevreden geluiden uit het dorp kwamen als het gaat over de aanleg van de nieuwe aansluiting A9. Dat hebben wij middels onderstaande brief aangegeven. Het organiseren van deze informatieavond is een directe aanleiding daarvan.

Brief VDEB aan de gemeente: 190613 – Brief – Nicole Zwartelé – Verkeerszorgen

Als voorbereiding op de informatieavond kunt u onderstaande documenten doornemen.

Naast het bovenstaande kaartje kunt u een animatiefilmpje bekijken (duur ca 5 min), met daarin een uitleg hoe de nieuwe aansluiting op de A9 er uit moet gaan zien:

Website van de gemeente Heiloo

Dit is de officiële website van de gemeente Heiloo: https://www.heiloo.nl/plannen-en-projecten-heiloo/aansluiting-a9/

Verkeersplan Heiloo

De gemeente Heiloo heeft een verkeersplan geschreven om de nieuwe verkeersstromen zo goed mogelijk door hun dorp te leiden. Er worden meerdere aanpassingen voorgesteld. Zie hier het concept verkeersplan.

https://www.heiloo.nl/plannen-en-projecten-heiloo/verkeersbeleid/

Spooronderdoorgang

Mede als voorbereiding op de nieuw aansluiting op de A9 wordt bij de Vennewatersweg een tunnel onder het spoor gebouwd. De Vennewatersweg is daarvoor afgesloten en gaat in april 2020 weer open.

https://www.heiloo.nl/plannen-en-projecten-heiloo/spooronderdoorgang/

Hoekstuk Malevoort

Maar ook het hoekstuk in Het Malevoort is al aangepakt om het verkeer in Heiloo makkelijker te laten doorstromen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181031_6396282/deel-het-malevoort-zes-weken-dicht?utm_source=google&utm_medium=organic

Verkeersanalyses

Het ingenieursbureau Goudappel Coffeng heeft in opdracht van de gemeente Heiloo meerdere keren gekeken welke effecten de nieuwe aansluiting met de A9 gaat hebben op de regionale verkeersstromen. Ook verkeersstromen naar Egmond-Binnen zijn onderzocht. Dit zijn een aantal rapporten:

Goudappel Coffeng – 30jan15 – Verkeersonderzoek_gemeente Heiloo
Goudappel Coffeng – 2017jan19 – Onderzoek verkeerseffecten aansluiting A9
Goudappel Coffeng – 2016mei06 – Onderzoek verkeerseffecten aansluiting A9

Een tegengeluid

Heilloze weg is een stichting die vraagt om een heroverweging van de plannen om bij Heiloo een nieuw aansluiting op de A9 te realiseren.
https://heillozeweg.jouwweb.nl/doel

Maar veel wijken of straten in Heiloo hebben zich verenigd, zoals Het Malevoort en de Kerklaan. Ze hebben niet allemaal een website, sommige wel, zoals: https://stationswegheiloo.nl/

Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Op 11 september 2019 heeft de Raad van State het bestemmingsplan die de realisatie van de nieuwe aansluiting A9 mogelijk moet maken vernietigd. Belangrijkste reden hiervoor was dat bij de procedure gebruik is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met dit programma is ingeschat wek effect het vrijkomende stikstof heeft op nabij gelegen natuurgebieden. Het gebruik van de PAS is eerder dit jaar al door de Raad van State beoordeeld als in strijd zijnde met de Europese natuurbeschermingsregels.  Zie: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2019/September_2019/Voorlopig_geen_aansluiting_A9_bij_Heiloo_vanwege_stikstofuitspraak.

Een nieuw bestemmingsplan met bijbehorende procedures moet hierdoor worden geschreven om de aansluiting toch te realiseren. En daarbij moet een andere methode dan de (oude) PAS worden gebruikt. Nieuw methodes zijn al in de maak en worden uitgetest.

Overigens is ook het bestemmingsplan vernietigd die de bouw van het nieuwe voetbalcomplex bij Egmond a/d Hoef mogelijk moest maken, alsmede het bestemmingsplan dat voorzag in woningbouw bij de watertoren in Egmond aan Zee.

Meer weten over de PAS? Kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-stikstof/programma-aanpak-stikstof-achtergrond-en-inhoud.

Op via bovenstaande sites zijn nog veel meer links naar interessante website te vinden. Vind je er eentje die je relevant genoeg vindt om in deze lijst op te nemen, mail hem dan naar info@dorpsbelangenegmondbinnen.nl en we zetten hem er op.